Idolii adolescentilor si ai preadolescentilor

Standard

Cu fiecare generatie de adolescenti a venit si o noua generatie de idoli, atat din domeniul muzical, cat si din lumea filmului. Aceasta faza este inevitabila si toti putem recunoaste ca am trecut prin ea. Ne aducem aminte cum posterele cu idolii nostri ne faceau sa uitam ce culoare mai avea tapetul camerei.

Idolatria este un fenomen frecvent intalnit in perioada adolescentei si a preadolescentei. Fie ca e vorba de Michael Jackson, Britney Spears, Justin Bieber sau Miley Cyrus, toti adolescentii au traversat perioada in care au vrut sa se identifice cu unul dintre ei. Fiecare era celebru pentru ceva anume, iar fanii infocati au tinut mortis sa-i copieze stilul muzical, vestimentar sau al coafurii.

Idolatria copiilor a devenit spaima financiara a parintilor. Barbie a fost inlocuita de Hannah Montana. Parul blond, ochii albastri si rochitele roz si stralucitoare sunt formula perfecta pentru tinuta unui superstar. Fiecare fetita trebuie sa aiba cel putin un accesoriu cu vedeta lor Disney preferata. Din 2006, Miley Cyrus si alter ego-ul ei de pe scena, Hannah Montana au creat o isterie in lumea muzicii, a filmelor petru copii si in industria accesoriilor vestimentare si pentru scoala. Pe principiul “Viata e roz si roz este lumea toata”, traim intr-o lume in care culoarea roz inspira fericire si te face sa te simti ca o celebritate. Poate de aceea mai mult de trei sferturi din accesoriile Hannah Montana sunt de culoarea roz.

Visul multor fete adolescente? Sa se casatoreasca cu un print fermecat, eventual unul modern, celebru si cu multi bani. Acest print este supra mediatizatul Justin Bieber. Parul perfect coafat, hainele de firma si zambetul irezistibil l-au transformat pe tanarul de 17 ani in idolul tututor adolescentelor de pe mapamond. Marca JB s-a extins de la parfum pana la papusi care ii canta celebrele melodii.

Parintii nu ar trebui sa se simta ingrijorati de idolatria celor mici fata de o celebritate. Este o faza normala si ca orice trend, va trece in timp. In momentul de fata au nevoie de un idol cu care se pot identifica. Fiti intelegatori cu cei mici, dar nu lasati ca aceasta idolatrie sa scape de sub control. Efectele negative pot fi:

– faptul ca nu asculta decat muzica unei singure vedete fara pauza;

– ideea ca se vor casatori cu starul lor preferat;

– ca vorbeste obsesiv de acest star.

Ca parinte, tot ce trebuie sa faceti e sa intelegeti ca este doar o faza a varstei si ca peste ceva timp va trece. Important e sa nu lasati situatia sa scape de sub control si sa le explicati ca realitatea si fantasmele sunt doua taramuri complet diferite si ca ar trebui sa stie diferenta dintre ele.

 

Advertisements

One response »

  1. Yeah you’re right. You must have a limit and to know when you must stop. A lot of teenagers have this problem.
    Example me: I like Justin Bieber but I don’t love him and I can live without him . I also like Jessie J a lot and p!nk.
    Rock On Miss! You’re the best!
    With love, Laura šŸ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s