Punctualitatea la ore si nu numai

Standard

Despre punctualitate se spune ca este “politetea regilor”, dar nu trebuie sa ai sange albastru ca sa demonstrezi aceasta calitate. De cele mai multe ori, punctualitatea e ceva ce se poate invata si va puteti fi propriul profesor. E nevoie de putina organizare, rabdare si vointa.

Unor persoane le este imposibil sa ajunga la timp. Nu neaparat din reavointa sau neseriozitate. Probabil ati auzit sau chiar ati spus sintagma “Eu nu pot ajunge la timp!”. Unor persoane le este pur si simplu dificil sa ajunga la timp, indiferent cat de important este evenimentul sau intalnirea la care trebuie sa ajunga. Daca sunteti genul de om care va spuneti “De data aceasta plec mai devreme ca sa ajung la timp!”, ganditi-va ce anume va impiedica sa va atingeti scopul.

Scenariu: Aveti totul pregatit. Geanta sau ghiozdanul au toate cele necesare inauntru, sunteti imbracati si observati ca in 15 minute ar trebui sa iesiti pe usa. “Am timp!” e prima reactie. Fie sunteti la calculator, fie ati decis sa dati un telefon scurt sau fie ati realizat ca biblioteca nu a mai fost aranjata de mult timp…va gasiti alta ocupatie pana in timpul plecarii si…va panicati ca sunteti in intarziere.

Sa eliminam factorii care ne pot impiedica sa ajungem la timp. E crucial sa ne concentram numai pe ceea ce TREBUIE sa facem si sa lasam micile treburi pe mai tarziu. Daca va stiti cu probleme de intarziere, cel mai usor ar fi sa va puneti in locul persoanei care va asteapta. E destul de neplacut si nepoliticos.

Intarzierea se reflecta in starea de spirit a celui care nu a ajuns la timp. Persoanele care se afla in aceasta situatie devin iritate, nervoase si nelinistite. Iar dupa ce ajung, in primele minute nu mai termina cu scuzele – fapt care se poate dovedi destul de agasant. Daca un copil mic intarzie, acesta se arata suparat ca a ratat prima parte a lectiei si ca nu a prins aceleasi activitati ca ceilalti copii.

Copiii ar trebui sa ajunga la timp la cursuri deoarece este numai avantajul lor. Nu vor rata recapitularea notiunilor din sedinta anterioara si vor intelege tot ceea ce se discuta, pentru ca au prins lectia de la inceput. Cand un copil intarzie la ora, se formeaza un cerc vicios, iar atentia se pierde. Apar intrebari inocente si curioase de genul “Dar de ce a intarziat?”, “Dar de ce nu a venit mai repede?”, “Dar de ce…?”, “Dar cum…?”. Din pacate, atentia lor e imprastiata si sunt concentrati pe cel intarziat.

Rezervati-va intotdeauna cel putin 15 minute in plus fata de timpul de care aveti nevoie. Nu va mai ocupati de lucruri in ultimul moment, pentru ca mereu se va dovedi ca aveti nevoie de mai mult. Astfel, nu veti gafai in drum spre scoala/serviciu/interviu/intalnire si nici nu veti avea un lucru facut pe jumatate in ultima clipa.

 

Leave a comment