Am tesut la Rucar!

Standard

Sambata, 19 mai, autocarul Follow Me a pornit de la sediul din Titan, catre cel din Drumul Taberei, iar apoi inspre atelierul de tesut din Rucar. Copiii au venit entuziasmati si gata de aventura. Cele trei obiective turistice din ziua excursiei au fost: atelierul de tesut, pestera Dambovicioara si Manastirea Namaiesti (care a fost un bonus neasteptat!). Copiii au tesut, au mancat cel mai gustos serbet, s-au distrat si au venit acasa cu amintiri de nepretuit.

Ajunsi la Scoala populara de arte, cei mici au fost indrumati de catre ucenicii acestei scoli. Dintr-o singura fasie de etamina, au reusit sa isi faca niste amintiri unice. Fiecare si-a creat si primit propriul semn de carte pe care scrie “Follow Me”, “Rucar” sau “Romania”.

La pestera Dambovicioara, ghidul nostru a fost unul deosebit – un copilas de numai 8 anisori! In ciuda varstei, s-a descurcat remarcabil!

Pestera Dambovicioara se afla in judetul Arges, la mai putin de 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucar. Pestera s-a format in calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, in urma actiunii apelor paraului Dambovicioara.

Drumul spre pestera urmeaza cursul Dambovicioarei, plin de mici cascade si repezisuri, printr-un mic defileu pitoresc. Soseaua merge in paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas inverzite, inconjurate de stanca, de o frumusete deosebita.

Pentru unii e distractiv sa pacalesti copiii. Si pe asta s-au bazat si ghizii nostri! Li s-a promis ca vor merge la discoteca. Cei mici au inceput sa strige si sa topaie de bucurie, dar nu au fost dezamagiti cand au aflat ca urmatoarea destinatie era manastirea Namaiesti.

Situata intr-o zona de un pitoresc deosebit, o zona cu stravechi urme istorice, manastirea Namaiesti este unul dintre cele trei asezaminte monahale rupestre ce alcatuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 de km, celelalte doua fiind manastirile Cetatuia si Corbii de Piatra.

Intrarea in manastirea Namaiesti se afla in apropierea soselei care strabate satul cu acelasi nume, peste drum de casa memoriala George Toparceanu. Drumul ingust urca printre casele in care locuiesc maicile ce duc aici o viata de sine. Treptele se opresc sus la biserica sapata in stanca.
Biserica, staretia si o parte din chilii au suferit din cauza incendiilor provocate de bombele cazute in zona in timpul primului razboi mondial dar flacarile n-au atins icoana. Astazi pe peretii bisericii sapate in stanca se mai pot vedea picturi murale, neindemanatic realizate, cu figuri de sfinti sterse in pridvorul sudic. Interiorul bisericii nu este pictat.

Pe pereti sunt insa atarnate icoane. In afara bisericii, langa peretele de stanca, se afla mormintele unor preoti care au slujit aici in ultimele doua secole.

Toate lucrurile bune ajung si la un final. Cei mici si-au luat serbetul (foarte delicios!), suvenirurile tesute si au pornit spre Bucuresti. Ne bucuram ca s-au simtit bine si sper sa ni se mai alature si in excursiile viitoare!

Leave a comment